Tykkään tieteen tekemisen ohella myös puhua siitä

29.9.2022
Tutkija viikossa
Saara Rastio
Tutkija Katri Saarikivi yhdellä telttailureissuistaan

Miten sinusta tuli tutkija?

Vahingossa! Graduvaiheessa sain kosketuksen tieteen tekemiseen, mikä vei puuhana totaalisesti mennessään.

Kerro jotain omasta tutkimussuuntauksestasi  ja kiinnostuksesi kohteista. Mitä asioita selvität tai teet FINSCIssä?

Teen tutkimusta kognitiivisen neurotieteen ja psykologian aloilla. Olen tutkinut toiminnanohjauksen aivoperustaa ja tarkkaavuustaitojen kehittymistä sekä empatiaa, yhteistyötä ja luottamusta. FINSCIssä olen vuorovaikutusvastaava ja teen myös tutkimusta ällistyksen vaikutuksesta oppimiseen.

Alpakalta EEG:tä mittaamassa

Mikä on ollut suurin ajattelusi muutos tai mullistavin oppimiskokemus urallasi?

Mullistavin oppimiskokemus on ollut se, kun muodostin täysin toimimattoman tutkimussuunnitelman gradua varten. Kävin esittelemässä sitä kliinisen psykologian opettajalle, joka ystävällisesti muutaman kysymyksen avulla havainnollisti sen, etten mitenkään voi saada vastausta kysymykseeni sillä asetelmalla. Opin salamana sen, mihin tarvitaan kontrolliryhmiä, kun tutkitaan psykologisen intervention vaikutusta ihmisten hyvinvointiin. Ja senkin, miksi kontrolloitua asetelmaa ei voi joissain tapauksissa ollenkaan tehdä! Sitten valitsinkin neuron puolelta graduaiheen :)

Millä tavalla ajattelusi on viime aikoina muuttunut?

Opin justiinsa eräästä artikkelista, että ällistys johtaa kyllä mielen mallien höltymiseen, mikä voi olla oppimisten kannalta hyvä asia, mutta se myös lisää yliluonnollisten selitysmallien viehätysvoimaa. Aiemmin ajattelin, että ällistys olisi vain positiivinen asia luotettavan tiedon rakentamisen kannalta.

Luonnossa eri tavoin liikkuen :)

Mikä muu tutkimuksen ulkopuolella kiinnostaa, innostaa, on elämässäsi tärkeää?

Tykkään tieteen tekemisen ohella myös puhua siitä. Tieteen menetelmä pitäisi demokratisoida, mitä päämäärää edistääksemme perustimme aikoinaan Skope ry:n. Muu vapaa-aika kuluu musiikista nauttien, telttailureissuilla luonnossa, eri tavoin liikkuen ja toisinaan mahdollisimman epäterveellisten kakkujen loihtimisen parissa.

Miten selittäisit käsitteen "tiedepääoma" mahdollisimman lyhyesti?

Tiedepääoma summaa, missä määrin ihminen on kosketuksissa tieteen maailmaan ja pystyy hyödyntämään tieteellistä tietoa ja ajattelua arjessaan.