Tutkijana vaihdossa

16.3.2022
Uutinen
Valtteri Wikström

Terveisiä tutkijavaihdosta Barcelonasta, Pompeu Fabran yliopistosta! Olemme täällä FINSCI-Siljan kanssa molemmat tämän kevään, ja itse toin mukanani myös etätöitä tekevän puolisoni ja meidän pienen Loki-koiramme.

Lauantairetki  Albet i Noya -luomuviinitilalle, jossa tutkijat saivat viininmaistelun lisäksi kuulla ilmastonmuutoksen tuomista haasteista perinteiselle viininviljelylle. Vasemmalta oikealle: Valtteri, Loki, Silja ja barcelonansuomalainen tutkijakollegamme Hanna Poikonen.

Tutkijaliikkuvuus on kansainvälinen järjestelmä, joka mahdollistaa tutkijoiden työskentelyn ja verkostoitumisen ympäri maailman. Tutkija voi lähteä vierailemaan eri yliopistoon monista eri syistä: taustalla voi olla yhteisprojekti ulkomaalaisen tutkimusryhmän kanssa, halu verkostoitua, osallistuminen kursseille ja työpajoihin, tarve keskittyä kirjoittamiseen ym. Yliopistoilla on tapana olla hyvinkin vastaanottavaisia ulkomaalaisille tutkijoille, jotka tyypillisesti saapuvat oman rahoituksensa turvin – vastaanottava tutkimusryhmä tarjoaa yleensä työpisteen ja mahdollisuuden yliopiston IT- ja kirjastopalveluiden käyttöön, usein ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan.

Omaan visiittiini kuuluu pitkälti samoja töitä mitä Suomessakin tekisin: tällä hetkellä ennen kaikkea kirjoittamista ja data-analyysiä, töitä joihin arkirutiineista irrottautuminen antaa mahdollisuuden keskittyä erityisen hyvin. Vaikka autankin paikallista ryhmää yhdessä projektissa, se vie lopulta vain pienen osan ajastani. On kuitenkin suuri rikkaus saada vain olla täällä, tutustua uusiin kollegoihin, yliopistoon, kaupunkiin ja kulttuuriin lähemmin, kuin mitä lyhyellä matkalla olisi mahdollista. On ollut myös huojentavaa pitkien koronavuosien jälkeen saada kokea, että täällä se maailma vieläkin on!

Loki nauttimassa Barcelonan hiekkarannasta, joka on talvisin auki myös koirille.

Akateemisen tutkimuksen ja yliopistomaailman parhaita puolia on itselleni juuri kansainvälisyys. Tutkijan elämään kuuluu vaihtojen lisäksi konferenssi- ja seminaarimatkoja, kursseja, kenttätyötä, sekä usein myös työpaikkoja ulkomailla jossain vaiheessa uraa. Moni tutkija voi löytää melkein mistä päin maailmaa tahansa ihmisiä, joilla on samankaltaisia kiinnostuksen aiheita ja halua vaihtaa ajatuksia.

Tiede on lopulta suuri yhteistyöprojekti, vaikka mukana on totta kai myös kilpailua, rakenne on pohjimmiltaan yhteisöllinen: tulokset julkaistaan avoimesti ja yhteisen tiedon kasvattaminen on kaikkien yhteinen päämäärä. On hieno tunne olla osa tätä kansainvälistä yhteisöä ja yhteistyötä!