KUTSU pe 2.6. klo 10–12: tule  Heurekaan ja kuule, mitä FINSCI on saanut selville!

13.4.2023
Uutinen
Saara Rastio

Haluatko tietää, mitä FINSCI-hanke on saanut selville suomalaisten tiedepääomasta?

Tule kaikille avoimeen tilaisuuteen Heurekaan, niin saat kuulla, mitä on tiedepääoma ja miten se jakautuu suomalaisten kesken. Kerromme myös, miksi tieteestä kiinnostumisella on väliä ja miten tiedepääoman kartuttamista voisi tukea jo koulussa.

FINSCI-hankkeen ensimmäisen kauden päätösseminaarin ohjelmassa on puheenvuoroja uunituoreista tutkimustuloksistamme.

Paikalla pääset testaamaan myös oman tiedepääomasi ja saat halutessasi suosituksia siitä, miten voit kasvattaa tiedepääomaasi. Koulutuksesta ja opetuksesta kiinnostuneille on myös tarjolla esimerkkejä pedagogisista työkaluista tiedepääoman kartuttamiseksi luokka- ja kotiympäristöissä.

Tilaisuus alkaa klo 10 ja päättyy klo 12 kahvitarjoiluun.

Ilmoittaudu mukaan 20.5. mennessä, niin osaamme tilata oikean määrän tarjoiluja: ilmoittautumislomake

Josset pääse paikalle, puheenvuorot suoratoistetaan FINSCIn YouTube-kanavalla.

Kutsua saa mielellään jakaa kaikille kiinnostuneille!

PUHEENVUOROT:

Millä tolalla on suomalaisten tiedepääoma?

Puheenvuorossa avataan tiedepääoman merkitystä ja tuoreita kansallisen kyselytutkimuksemme tuloksia siitä, miten ensi kertaa Suomessa mitattu tiedepääoma kansalaisten kesken jakautuu.

Mihin tiedepääoma vaikuttaa?

Yksilön tiedepääomalla on väliä. Tässä puheenvuorossa kerrotaan tiedepääoman yhteyksistä päättelykykyyn, elämänlaatuun ja arjessa huijatuksi tulemisen todennäköisyyteen.

Miten tiedepääomaa voi kartuttaa?

Kouluissa ja oppilaitoksissa on monia mahdollisuuksia vaikuttaa tiedepääoman eri osa-alueisiin. Puheenvuorossa kuulet menetelmistä tutkivan lukemisen opettamiseen alakouluikäisille sekä pedagogisista keinoista tiedepääoman eri osa-alueiden kartuttamiseen.

Miten tieteestä saadaan kaikkien pääomaa?

On monia, joita tiede ei tavoita. Puheenvuoro valottaa haastattelututkimukseen perustuvia näkökulmia tieteeseen ja osallisuuden esteisiin. Lisäksi kuulet, millä tavoin tiedekeskukset voivat edistää yhdenvertaisia oikeuksia ja osallisuutta tutkittuun tietoon, oppimisen iloon ja tiedollisiin elämyksiin.

FINSCI-hanke (Fostering Finnish Science Capital) tutkii suomalaista tiedepääomaa ja kehittää tapoja sen lisäämiseksi. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto. Hankkeessa ovat mukana Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Heureka ja Suomen tiedekeskusverkosto ry sekä Skope ry. Lisätietoa hankkeesta: www.finsci.fi.