Ällistystä ja hackathoneja

18.10.2022
Tutkija viikossa
Saara Rastio
Loki-koiran kanssa leikkimielisyys ei vahingossa unohdu

Miten sinusta tulit tutkija, Valtteri Wikström?

Päädyin jo opintojeni alkuvaiheessa tutkimusavustajaksi kivaan tutkimusryhmään, joka innosti tälle polulle ja jonka kautta tutustuin tutkijoihin. Lopulta tutkijaksi päätyminen oli vähän sattumankauppaa, kun satuimme voittamaan samojen tutkijakavereiden kanssa Helsinki Challenge -kilpailun, ja palkinto oli käytännössä mahdollisuus aloittaa jatko-opinnot hyvällä alkurahoituksella.

Miten kuvaisit omaa tutkimussuuntaustasi? Mitä asioita selvität FINSCIssä?

Pohdin vuorovaikutukseen ja oppimiseen liittyviä ilmiöitä, kuten tunteita, ihmistenvälistä tahdistumista ja empatiaa. FINSCIssä kehitän menetelmiä saada aikaan ällistyksen tunteita ja tutkin ällistyksen vaikutusta ajatteluun ja oppimiseen. Lisäksi teen töitä hackathonien ja viestinnän parissa.

Perheen voimin junamatkalla jossain päin Eurooppaa

Mikä on ollut suurin ajattelusi muutos tai mullistavin oppimiskokemus urallasi?

Tieteen parissa suurin oppimiskokemukseni on ollut jatkuva uusien näkökulmien kohtaaminen, mikä onkin ajanut tekemään poikkitieteistä tutkimusta. Tämä on saanut käsittelemään tiedonluomista monipuolisena ja alati kehittyvänä ilmiönä.

Millä tavalla ajattelusi on viime aikoina muuttunut?

Ensimmäisenä tulee mieleen pandemia-aika ja kuinka maailman hyvin konkreettinen pysähtyminen on vaikuttanut ajatteluuni siitä, mikä on tärkeää ja miten muovautuva yhteiskunta voikaan olla. Näen tässä mahdollisuuden luoda uudenlaista maailmaa, ja uskon, että meillä on potentiaalia ratkaista ihmiskuntaa kohtaavat hankalat ongelmat ja lisätä yhteistä hyvinvointia, vaikka sota ja muut viimeaikojen kriisit tätä uskoa koettelevatkin.

Liikunnassa vaihtoehdot virkistää, kuvassa kokeilemassa ulkokiipeilyä Meikolla

Mikä muu tutkimuksen ulkopuolella kiinnostaa, innostaa, on elämässäsi tärkeää?

Teen mahdollisuuksien mukaan interaktiivista mediataidetta, ja ylipäätään olen kovasti kiinnostunut ihmisen ja koneen rajapinnasta myös luovassa mielessä. Lisäksi soitan bändissä soittamisen ilosta, ilman tavoitteita. Vietän myös paljon aikaa koiran kanssa, se antaa syyn käydä pitkillä kävelyillä ja toisaalta mahdollisuuden leikkiä vapautuneemmin, mitä muuten ehkä tulisi tehtyä. Pidän myös matkustamisesta ja ylipäätään ympäristön tutkiskelusta yhdessä läheisten kanssa.

Miten selittäisit käsitteen "tiedepääoma" mahdollisimman lyhyesti?

Tiedepääomaa kuvaa omaa läheisyyttä tieteilijöihin ja tieteeseen sekä tieteen merkitystä omassa elämässä.

Octohack 21.–22.10.