Tiede tulvi Oodiin

31.1.2024
Uutinen
Saara Rastio
Tutkimusartikkeleita tulvi 6 sekunnin välein

Tieteiden yönä Keskuskirjasto Oodin pop-up-tilaan nousi telttaa muistuttava rakennelma, joka herätti ohikulkijoissa vauvasta vaariin suurta mielenkiintoa. Kyseessä oli suomalaisten tiedepääomaa tutkivan FINSCI-hankkeen ideoima audiovisuaalinen Tiedetulva-installaatio, jonka pyrkimys oli herättää ihmiset huomaamaan, että tiedon tulvan lisäksi päällemme vyöryy myös jatkuva tieteen tulva. Lisäksi haluttiin tuoda esiin, että tutkijan polku tutkimusideasta tutkimusartikkelin julkaisuun on pitkä ja polveileva, eikä julkaisua seuraava vertaisarviointikaan ole aina yksinomaan ylistävää.

Tiedetulva-installaatiossa osallistuja pääsi heittäytymään julkaistun tieteen jatkuvaan virtaan. Ajankohtaisten tieteellisten artikkeleiden sisältöä projisoitiin kävijöiden ympärille, ja äänimaisema muodosti tunteen jatkuvasta tieteellisen tiedon vyörystä.

"Tiedetulva-installaatio toimi hyvin Oodi-kirjastossa, jossa pystyimme kohtaamaan myös ihmisiä, jotka eivät olleet ennestään tietoisia tapahtumasta. Taisipa useampi kävijä Tiedetulvasta inspiroituneena lähteä käymään myös muissa Tieteiden yön pisteissä", kommentoi installaatiota ideoimassa ollut tutkija Valtteri Wikström tapahtumaa.

Tässä linkki installaation lähdekoodeihin:

Number of Academic Papers Published Per Year:

Tutkija Katri Saarikivi testaamassa installaatiota, joka on valmiiksi viritettynä illan tiedetulvaan

Maailmassa julkaistaan vuosittain noin 5 miljoonaa tutkimusartikkelia, joita näytettiin reaaliajassa Tieteiden yössä

Immersiivinen audiovisuaalinen installaatio loi mielikuvaa tutkijan kammiosta

Tutkija Valtteri Wikström opastamassa tiedetulvaan jonottavia

Tieteen tulvaan heittäytymistä

Tieteestä ällistymistä

Tieteeseen keskittymistä

Tutkijan rooliin asettumista

Purkissa oli tosielämän kommentteja, kuten: "Saitko jonkinlaisen kohtauksen tätä artikkelia kirjoittaessasi? Koska minusta tuntuu, että sain sellaisen sitä lukiessani."

Tarjolla oli myös tietoa tutkimusartikkelin julkaisuprosessista

Tiedetulva-installaatio oli osa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman FINSCI-hankkeen vuorovaikutustoimintaa. FINSCIn tavoitteena on tutkia ja kehittää suomalaista tiedepääomaa ja tehdä tiedettä paremmin kaikille tutuksi.