Mikä energia, huumori ja uskallus!

20.1.2023
Uutinen
Saara Rastio
"Olin todella huolissani kuultuani uutiset. Jouduin laittamaan kahdet villasukat ja vaihtamaan paksummat peitot lapsilleni, jotka valittivat kylmästä. En pysty edes ulkoiluttamaan Rapsua", toteaa vantaalainen Tuija Markkanen.

Hiukset kuolevat sukupuuttoon! Uusi jääkausi tulossa! Pandoja nähty Etelänavalla! Jääkarhua koijataan!

Älä purematta niele – nämä uutisotsikot ovat nuorten keksimää huuhaata, jota tehtailtiin Helsingin yliopiston tutkija Katri Saarikiven tekemän Puppureseptin pohjalta Tieteen päivillä 13.1. Nuorten päivien työpajoissa. Tarkoituksena oli itse puppua tuottamalla todentaa, miten helppo on tuottaa tietoa, joka ei pidä paikkaansa, mutta joka tietotulvassa voi vakuuttaa jonkun, joka ei osaa lukea kriittisesti.

Professori Heisenberg on vuosikymmeniä tutkinut luontaistuotteita ja niiden vaikutuksia.

"Lukiolaiset osallistujamme tekivät minuun suuren vaikutuksen. Mikä energia, huumori ja uskallus tuoda itseä esiin sellaisena kuin on! Ryhmätöihin tottuneet saivat uskomattoman hienoja ideoita aikaan hyvin lyhyessä ajassa", iloitsee Katri Saarikivi.

Huuhaa-tuomarina toiminut Jyväskylän yliopiston tutkija Elina Hämäläisen mielestä nuoret keksivät mainioita huuhaa-väitteitä, ja selvästi itsekin innostuivat aiheistaan ja työskentelivät sitkeästi niiden parissa. Osa innostui ehkä ajankäytöllisesti liikaakin käyttämään aikaa visuaaliseen ulkomuotoon tai yksityiskohtiin, mutta hyvin luovia ratkaisuja kyllä nähtiin. Jokaisen ryhmän posterilla oli omat vahvuutensa, joiden vuoksi juuri se olisi voitu valita voittajaksi. Esimerkiksi asiantuntijuutta oli käsitelty monipuolisesti tai vakuuttamisessa käytettiin erilaisia evidenssejä, myös vasta-argumentteihin oli varauduttu tai esitystapa oli hyvin vakuuttava. Eroja syntyi lähinnä siinä, kuinka tehtävänannon mukainen eli uutismainen posteri oli (esim. varsinaisen tekstin pituus ja sen vakuuttavuus.

"Uskotko oikeasti tiedemiesten puppuun lämpenevistä talvista tai häviävistä eläimistä? Minun takapihallani ei ole tapahtunut yhtäkään muutosta", toteaa Jouni ilmastoblogissaan www.ilmastonmuutos/kuraa.fi, voitti huuhaallaan tuomari Elina Hämäläisen ojentaman Paras Puppu-pokaalin.

"Nuoret hoksasivat hienosti, millä keinoilla meitä yritetään jujuttaa. Väitteet olivat uskomattomia, ja aiheet vaihtelivat ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta hiustenkasvuun kuolemanjälkeiseen elämään ja avaruusolentoihin. Väitteitä kuunnellessa eivät tunteet jääneet kylmiksi", summaa Turun yliopiston apulaisprofessori Johanna Kaakinen, jolla oli kunnia olla toinen huuhaa-tuomareista.

Nuoret keksivät niin mainiota puppua, että itseäkin nauratti.

Kaakisen mukaan esityksissä tuli hyvin esiin erilaisten vaikutuskanavien monimuotoisuus: osa oli selkeästi infomainoksia, joissa samalla myytiin jotakin tuotetta, joka taianomaisesti ratkaisisi ongelman, osa taas oli vaikutusperältään hähmäisiä chattipalstapostauksia, jotka ovat tavallinen kanava disinformaation levittämiseen.

"Oli hirvittävän vaikeaa päättää esitysten joukosta voittaja, koska kaikissa oli käytetty puppuvaikuttamisen elementtejä. Voitto meni tällä kertaa sille esitykselle, jossa oli monipuolisesti kaikenlaisia vaikuttamisen elementtejä ja joka oli aika uskottava. Kaikki ryhmät olisi voinut palkita!, hän toteaa.

"Valtaeliitti ei halua sinun tietävän tätä ihmisen historiasta. Näin tutkimustietoa, jonka mukaan ihminen on dinosaurus. Tämä mullistava tietoa kumoaa dinosaurusten sukupuuton ja yhdistää liskoihmisteoriat täydellisesti ja todistaa ne kiistattomasti."