Heureka avasi silmät

15.6.2022
Tutkija viikossa
Saara Rastio

Mitä asioita selvität tai teet FINSCIssä?

Päätyöni on Oulun yliopistolla, mutta tässä hankkeessa teen hommia Heurekalle. Roolini on pohtia tiedekeskusten uusia toimintamalleja, jotka hyödyntävät FINSCIn tutkimuslöydöksiä. Kokeilut ovat tärkeitä, jotta toimintamalleja voidaan uudistaa tutkimuksen löydösten pohjalta. Kokeiluissa syntyvät havainnot taasen tuottavat uutta tietoa, jota analysoida. Tiedekeskusten rooli on mahdollistaa kokeilujen tekeminen.

Tapio Koivu pohtii tiedekeskusten uusia toimintamalleja

Miten päädyit tutkijaksi?

Maleksin vuonna 1987 Otaniemen kampuksella ja näin seinällä ilmoituksen kesäduunista. Siinä haettiin tutkimusharjoittelijaa VTT:n betoni- ja silikaattitekniikan laboratorioon. Sieltä löytyi myöhemmin mahdollisuus tehdä diplomityö, ja kun valmistumisen kohdalla iski raju lama, johonkin kannatti jäädä töihin. Olinkin sitten VTT:llä yli 22 vuotta, tutkijana, tutkimuspäällikkönä, Piilaakson toimipisteen vetäjänä ja lopulta johtoryhmän jäsenenä ja toimialajohtajana.

Miten selittäisit käsitteen "tiedepääoma" mahdollisimman lyhyesti?

Tiedepääoma on se kaikki tieteeseen liittyvä, mitä korviemme välissä kannamme mukanamme.

Heurekassa vietetyt vuodet rikastuttivat ajattelua

Mikä on ollut suurin ajattelusi muutos tai mullistavin oppimiskokemus urallasi?

Mullistavin uran oppimiskokemus liittyy siihen, miten tiede tehdään saavutettavaksi ja miten paljon keinoja siihen on käytettävissä. Heurekassa vietetyt vuoden avasivat silmät ihan toisenlaisiin maailmoihin kuin olisin tutkijan tai innovaatiotoimijan roolissa voinut ikinä kuvitella. Kokemus rikastutti valtavasti ja auttoi näkemään tieteen ja kriittisen ajattelun aivan uusista näkökulmista.

Millä tavalla ajattelusi on viime aikoina muuttunut?

Paluu tiedeyhteisön ytimeen näin mielenkiintoisina aikoina on pistänyt aivot taasen ihan uuden haasteen eteen. Yhteistyön ja poikkialaisuuden suhteen näyttää siltä, että aika on kypsä saada siitä käsinkosketeltavaa hyötyä aikaan. Ihmisten ajattelu on muuttunut, ja se jos mikä ruokkii optimismia.

Liikkuminen on aina napannut miehen mukaansa

Mikä muu tutkimuksen ulkopuolella kiinnostaa, innostaa, on elämässäsi tärkeää?

Elämässä innostuksen kohteita riittää, kun uteliaisuutta on vaikea kahlita. Yritystoimintaa tulee seurattua parissa hallituksessa hyvin läheltä, liikkuminen ja mailapelit ovat aina napanneet mukaansa, lukemista koitan pitää yllä, ja tietysti kun päivätyö on koulutuksen parissa yliopistolla, tärkeää elämässä ovat opiskelijat ja heidän tulevaisuutensa. Mutta ihan tärkeintä ovat läheiset, puoliso, lapset ja koko perhe.

Pelisilmää löytyy
Tärkeintä elämässä ovat läheiset
Ja mökkeily