Ällistyttävä kuvauskeikka

7.11.2022
Uutinen
Saara Rastio

Pari viikkoa sitten minut pyydettiin valokuvaamaan FINSCIn Octohack-tapahtumaan, jonka ideana oli tieteellä ällistäminen. Hackathoniin osallistuva porukka eri taustoista ja elämäntilanteista kokoontui yhdessä miettimään, miten tieteestä voisi viestiä niin, että se kiinnostaisi suurempaakin yleisöä.  

Tiedeuteliaisuutta tutkiva Katri Saarikivi kertoi alkuun ällistyksen kokemuksesta

Hackathon alkoi stand up -koomikko Juhani Laaksosen vetämillä tutustumisleikeillä, jotka muuttuivat pienen alkulämmittelyn jälkeen vauhdikkaaksi aivojumpaksi ja nopeusharjoituksiksi. Oli uskomatonta katsoa vierestä, miten tästä sekalaisesta joukosta syntyi niin nopeasti aika tiivis tiimi.

Tämän kaiken hassuttelun jälkeen oli aika ryhtyä hommiin. Porukasta rakentui neljä ryhmää, joilla kaikilla oli omat ällistyttävät aiheensa. Työosuuden ohessa syötiin ja pidettiin huolta siitä, että kaikki jaksoivat pysyä innokkaina ja energisinä.

Tuomaristo asetettiin valmiustilaan ällistystä mittaavilla piuhoilla ja vempeleillä,  kun oli aika nähdä, mitä nämä neljä tiimiä olivat saaneet aikaan. Tuomareilta mitattiin sykettä, kulmakarvojen liikettä ja ihokarvojen nousua, ja nämä yhdessä vaikuttivat tiimien saamiin ällistyspisteisiin.

Tässä testauslaitteita viritellään kuntoon
Tuomaristolla oli hauskaa

Tiimit – AAAS, Energiauutiset, Unchaining minds ja Everything is awesome – pistivät parastaan saadakseen tuomareiden kaikinpuolisen huomion. Kilpailu oli todella tasaveroista, vaikka kullakin tiimillä olikin täysin erityyppiset aiheet. Jokainen tiimi sai omansalaista huomiota, mutta yhdistävä tekijä oli se, että jokaisen kohdalla sai nauraa. Voittajatiimiksi nousi lopulta AAAS.

Voittajat keksivät "rokotuksen" huuhaa-uutisointia vastaan

En itse osallistunut hackathoniin muuta kuin kameran välityksellä, mutta oli ihan mahtavaa huomata, miten kaikista osallistujista muodostui kahden päivän aikana yksi iso toisiaan kannustava tiimi. Koko viikonlopun hienoin lopputulos silmissäni oli se, että kaikkia kannustettiin ja yhteishenki oli todella tiivis ja lämmin. Siinä missä perjantaina porukassa oli selvästi vielä havaittavissa ujoutta ja epävarmuutta, lauantaina tapahtuman loppuessa kaikki hackaajat olivat avoimia ja itsestään varmoja ja ilmapiiri oli helposti lähestyttävä ja lämmin.

Ällistäjät onnistuivat ällistyttämään jopa itsensä!

Kiitos, että sain olla mukana!

T. Piret